Citroen DS5
- 0
Sa vorbim asadar despre DS5, hmmm trebuie sa il vezi mai intai, ca dimensiuni…e o cum sa zic, o ciudatenie care place. E un fel de break , dar unul modern cu aspect de OZN. Dar stai, cand te apropii de el vezi ca de fapt nu e chiar break. Oricum daca nu esti un om cu varsta de peste 65 ani iti va placea. Pana si stilul oricum avangardist al constructorului francez a fost depasit. Adica, avangardistul s-a depasit pe sine. Da, ideea este ca avem in fata o masina cu un design realmente deosebit care daca nu te va cuceri din prima atunci clar nu iti va displacea. Masina este extrem de fotogenica indiferent de unde o privesti. Daca o privesti din lateral iti da impresia ca este o masina foarte mare (lucru adevarat), daca o privesti din spate pare un hatchback masiv ori un SUV compact modern. Apropo de spatele masinii , te socheaza putin stergatorul care are lungimea unui telefon mmobil de generatie veche , sadar e foarte , foarte mic, vizibilitatea pe timp de ploaie fiind extrem de mica.
La interior e si mai SF decat in exterior. De obicei capitolul butoane, gadget-uri si zorzoane de interior avea un pluton condus de japoneze (Mazda, Honda) la mare lupta cu Citroen. Ei bine, constructorul francez castiga acum aceasta cursa. Interiorul este realmente de OZN plin , dar plin de butoane , butonase , si taste. Oricum pozitia la volan si accesul la acestea este foarte ergonomica , nimic de zis.
Acest automobil este in targetul celor care isi cauta o masina de familie luxoasa , motiv pentru care francezii s-au straduit sa ofere la interior pe langa o calitate excelenta a materialelor si numeroase spatii de depozitare. Sa nu te astepti sa ai in parcare vreun leopard , DS5 are o greutate ce trece putin de o tona jumatate si un motor diesel de 2.0 , un motor 2.0 pe benzina precum si un motor hybrid. Turbo dieselul de 2 litri care produce 163 de cai putere, este cea mai inteligenta alegere pentru daca e sa ne uitam in cartea tehnica iti ofera un consum urban de 6.9 l/ 100 si unul extraurban de 5.9 l , ceea ce reprezinta un aspect important, dar care in acelasi timp nu stiu cat e de util cumparatorilor unei asemenea masini ce cu siguranta pretul benzinei este ultimul aspect pe care ii preocupa.
DS5 este masina premium de clasa medie al lui CITROEN la un pret de pornire ce se invarte in jurul a 28.000 Eur. Atentie am spus pret de pornire.
Masinuta are o concurenta fantastica in zona premium unde avand in vedere competitia germana trebuie sa demonstreze multe , foarte multe , si pentru asta constructorul francez a inceput de la dotari , dotari multe in versiunea de baza. Sisteme avansate de control a franarii si a tractiunii (ABS, ESP, ASR), airbaguri frotnale, laterale fata si cortina fata-spate, climatizare automata pe doua zone, computer de bord, pornire hands free, asistenta la pornirea din panta, frana de stationare electrica, senzori de lumina, geamuri laterale spate si luneta fumurii, cotiera centrala fata cu spatiu de depozitare si sistem de racire, cotiera centrala spate cu trapa pentru schiuri, oglinzi electrice si incalzite, oglinda centrala heliomata, reglaj lombar al scaunului soferului, proiectoare ceata cu functie de iluminare in curbe, sistem audio CD bi-tuner RD5 MP3 cu ecran color si comenzi pe volan, prize USB/jack si 12V fata si spate, pilot automat, tetiere fata reglabile, tapiterie C&T Armucara Mistral si jante aliaj de 17 inch.
La nivel declarativ Citroen ne comunica faptul ca a incercat cu intreaga serie DS (DS3, DS4 si mai ales DS5) , sa vina in fata clientilor cu masini speciale. Rigiditatea teutona (lol) si liniile clasice trebuiesc cumva combatute si constructorul francez a gandit aceste modele care toate seamana mai mult cu niste concept car-uri decat cu o masina de serie. Foarte adevarat , asa este daca vrei sa cumperi o masina emotional daca vrei sa fii diferit , daca vrei sa evadezi din conformisul plictisitor DS5 este o varianta foarte buna.
Avem un design deosebit , un interior spatios , multe spatii de depozitare (asadar da , putem vorbi ca poate fi o masina de familie ) o motorizare buna care nu iti permite un rulaj sportiv ( e masina grea chiar si cu motorizare de 200 cp) si gadget-uri de ultima generatie la bord. Problema este pretul care, daca masina tinde catre clasa premium atunci pretul nu doar tinde ci deja este acolo prezent cu arme si bagaje. Ganditi-va ca o varianta echipata decent si motorizare medie ajunge la peste 35.000 Eur, asadar la aceasta suma trebuie ori sa fii extrem de atasat de brandul Citroen , ori sa ai curtea plina de masini premium si vrei alta abordare…