Bugatti Veyron 16.4
- 0
Bugatti Veyron: este pur si simplu o masina rezultata din ambitia de a fi cea mai buna din lume.
Poarta un nume de invingator: Pierre Veyron a fost pilotul lui Bugatti in 1939 cand a castigat cursa de 24 de ore de la Le Mans. Volkswagen a decis sa construiasca aceasta masina dupa ce au cumparat marca in 1999. Totusi Bugatti Veyron a iesit pe piata abia in 2005 datorita problemelor intampinate in setarile masinii, setari necesare pentru a transforma vehiculul in cel mai rapid din lume. Pretul de vanzare este de 1.6 milioane de euro insa se spune ca VW cheltuie aprox. 5 milioane de euro pentru producerea fiecarei masini (incluzand si amortizarea studiilor de proiectare). Aparent pare o pierdere, dar avand in vedere reclama pe care aceasta masina o aduce grupului german, e de la sine inteleasa aceasta investitie. Un exemplu ar fii faptul ca motorul W16 este compus de fapt din doua motoare W8, „lipite”, motoare care se regaseau in multe masini ale gamei VW, inclusiv vechiul Passat si Touareg. Daca un astfel de motor e folosit in echiparea celei mai rapide masini din lume, atunci cum sa alegi o alta masina concurenta Passat-ului sau Touareg-ului, spre exemplu. Intelegeti acum unde castiga VW.
Motorul, cum am spus si mai sus, un W16 compus din „lipirea” a doua W8-uri (de 4000cmc), are o capacitate cilindrica de 8000 cmc, 4 valve pe fiecare cilindru (in total 64 de valve), 4 arbori cu came si 4 turbine. S-au obtinut 1001 cp @ 6000 rpm si 1250 de newton disponibili intre 2200-5500 rpm. Pentru a putea pune o asemenea forta pe asfalt fara sa derapeze si sa arda cauciucurile instantaneu, motorul lui Bugatti Veyron se tureaza in treapta 1 doar pana la 1800 rpm unde deja are 300 cai. In treapta a doua urca pana la 3600 rpm dezvoltand deja o putere similara a unui supercar obisnuit: 600 cp. D-abia din treapta a 3-a masina isi pune in valoare toti cei 1001 cp.
Cutia este un DSG (automata cu dublu-ambreiaj si padele pe volan) in 7 trepte. Schimburile se fac ultra-rapid. Dureaza 8 ms pana cand aceasta cutie schimba raportul. Tractiunea este integrala permanenta, prin intermediul unui diferential Haldex. Cauciucurile sunt fabricate numai de Michelin si, bineinteles, sunt run-flat.
Reuseste sa atinga:
– 100 km/h in 2.5 secunde;
– 200 km/h in 7.3 secunde;
– 300 km/h in 16.7 secunde
Timpul de demaraj 0-322 km/h este mai rapid decat McLaren F1 ar putea sa ajunga de la 193 la 322 km/h ! Acestea ar putea continua…insa nu au sens din moment ce este vehiculul de serie cu cea mai rapida acceleratie din lume.
Viteza maxima pe care VW intentiona sa o stabileasca pentru Bugatti Veyron era de 400 km/h. Pe circuitul lui VW, insa, masina reusit sa atinga o viteza, masurata electronic, de 407 km/h (ar putea depasi aceasta viteza insa este limitata electronic pentru a evita distrugerea rapida a cauciucurilor). Iarasi, se poate spune ca Bugatti Veyron este masina de serie cu cea mai mare viteza maxima din lume.
Consumul…nu prea ar avea rost sa vorbim despre el, pentru ca nu intereseaza pe nimeni, din moment ce ea costa 1.6 milioane de EURO. Insa doar de curiozitate: consumul estimat de producator, in oras, este de 40 l benzina / 100 km. In afara localitatii Bugatti Veyron consuma in medie 24 de litrii/ 100 km. Bineinteles, acestea sunt date orientative. Cert este ca atunci cand se apasa acceleratia la podea, Bugatti Veyron are un consum de 125 l/ 100 km. La viteza maxima cauciucurile rezista cam 15 minute. Insa rezervorul de 100 de litrii se goleste, in aceasta situatie, in doar 12 minute.
Cand trece de 220 km/h masina isi modifica garda la sol, micsorand-o pana la 8.9 cm. In acelasi timp se ridica si spoiler-ul din spate. Toate astea Bugatti Veyron le face pentru a fi cat mai stabil.
Stabilitatea incredibila a lui Bugatti Veyron este dovedita si in timpul franarii. Ajunge de la 407 km/h la 0 in doar 10 secunde, fara a devia vre-un pic de la traictoria impusa de sofer.
Desi este cea mai rapida masina de lume, Bugatti Veyron este foarte placut si lejer la condus, dand senzatia unei masini normale, luxoasa, confortabila si foarte sigura pe ea.