Criza financiara si taxa auto. Sau „automobilul…incotro”?
- 2
In lumea aceasta in care traim plina de mass-media, poluare si fel de fel de crize, automobilul inca a ramas o pasiune comuna pentru un numar foarte mare de oameni. Dar aceasta industrie s-a gasit intotdeauna intr-o permanenta schimbare. Nimic rau…daca schimbarile sunt in bine…dar ce ne facem daca acestea mai rau agraveaza situatia? Si avem mai multe motive sa ne ingrijoram:
1. Criza financiara a afectat si lumea auto. Numai motive de bucurie vor spune unii si nu pot sa-i condamn…la prima vedere au dreptate.
Exista un curent de opinie nou si foarte optimist, conform caruia industria auto va fi nevoita sa se re-inventeze (suna foarte corporatist acest „re-inventat”…miroase a slogan de companie no. 1 in IT la nivel mondial). Si pornind cu acest re-inventat, ne dam seama ca aceasta industrie nu are decat doua optiuni pe care trebuie sa le urmeze pentru a putea supravietui. Optinuile se exclud una pe cealalta:
– Sa produca automobile mai bune calitativ. Sa renunte la ideea de „comercial”. Sa se produca iarasi autoturisme adevarate, cum erau odinioara, cand tineau mai bine de 20 de ani iar un model nou nu insemna doar 2-3 linii ale farurilor si mastii schimbate. Si ca tot veni vorba de design…masinile nu aratau penibil…ca niste sorcove ofilite cum sunt cateva exemplare pe care le „admir” in prezent…
– Sa reduca si mai mult costurile pentru a iesi cu un pret si mai ieftin, reusind sa-si mareasca vanzarile prin niste „masuri de criza”…masuri care ne vor face sa ne aruncam banii pe niste pocnitori de masini…care nu vor devenii o gramada de fiare in urmatorii 10 ani (asa cum e cazul masinilor fabricate in prezent) ci in primii 5.
Exemplu: un Mercedes era construit astfel incat sa functioneze perfect 20 de ani, cel putin. Acum, dupa 10 ani, nu e decat o gramada de fiare. Si nu ma refer doar la Mercedes-Benz…ci la toti producatorii de autovehicule.
Oare nu mai exista astazi tehnologie care sa permita unei masini sa reziste 20 de ani??? In anii ’30-40 VW producea eterna „broscuta” care o regasim si azi in functiune. Vedem cu ochii nostrii VW-uri „broscuta” mai vechi de 50 de ani care si azi merg perfect. Daca acum 50 de ani VW era in stare sa creeze masini care sa dureze mai bine de jumatate de secol, probabil ca folosind tehnologia de azi ar putea produce masini care sa functioneze si peste 200 de ani. Dar ce interes ar mai avea? Omul nu si-ar mai schimba masina niciodata, service-urile nu ar mai prospera, actionariatul corporatiilor ar muri de foame. In plus, managerii corporatilor au in gand doar o singura idee: Cost-reduction. Si merg pana in panzele albe cu ea. Nu conteaza ca produsul e de 2 lei si sunt situatii cand ar face de ras brand-ul cladit cu greu de catre niste oameni care stiau ce fac, cu 50-100 de ani in urma. Daca s-au redus costurile, Manager-ul este foarte apreciat astazi. Aaa…si inca ceva: oamenii care au infiintat brand-urile mari de automobile erau de obicei ingineri, mecanici…sau aveau o mica legatura cu industria auto….in prezent managerii companiilor auto vin din ce in ce mai mult de pe bancile facultatilor de economie.
Deci, eu personal, merg pe premisa a doua. Industria auto va alege optiunea de a face masini mai ieftine, in tari din lumea 3-a, care dupa 5 ani vor fii un morman de fiare vechi. Asa intrevad eu iesirea din criza a pietei auto…din pacate.
Cel mai mare motiv de bucurie este dat de faptul ca preturile masinilor au scazut foarte mult odata cu criza financiara. Iti cumperi foarte ieftin acum niste masini la care acum doi nici nu visai. Dar si masina ta actuala o vinzi foarte ieftin. Si ce daca?…veti spune. Da..dar ce faceti daca masina actuala ati achizitionat-o de noua, cu putin inainte de criza? Si va vedeti nevoiti acum sa o vindeti la aproape jumatate din pretul pe care l-ati platit?
Mai e buna criza acum? Mai sunt pareri optimiste? Prostii…
2. Ce ne facem cu taxa auto?
Suntem toti de acord aici: taxa auto ne omoara. Ok…intelegem ca nu e bine sa poluam. Si intelegem si faptul ca taxa auto este menita sa-l faca pe poluant sa plateasca. Majoritatea dintre noi suntem oameni onesti si, reflectand un pic asupra faptelor, ne hotaram sa platim aceasta taxa auto. Ni se taie totusi elanul, cand aruncam un ochi asupra modului in care se percepe aceasta taxa auto pentru prima inmatriculare.
Observam cu stupoare ca daca vrem sa ne cumparam din Germania un Golf V, fabricatie 2005, diesel, euro 4, vom avea de platit o taxa auto de aproximativ 2500 de lei. Ceea ce ne intriga cel mai rau este faptul ca vecinul tocmai si-a cumparat un Dacia 1300, NON-EURO (am scris intentionat cu caps), fabricatie 1971 (deci are aprox. 40 de ani acea masina…) si nu a fost obligat sa mai plateasca nici o taxa auto, pentru ca masina lui era deja inscrisa in circulatie in Romania (inca de acum aproape 40 de ani…cand umanitatea nici nu-si imagina ce inseamna poluarea).
Si mai si lesinam atunci cand pleaca vecinul cu Dacia 1300 si lasa o perdea de fum in parcare si pe drumul ce-l urmeaza. Iar Golf V-ul nostru, care polueaza de 10 ori mai putin decat Dacia 1300 a vecinului, are o taxa de prima inmatriculare mai scumpa decat valoreaza totala a Daciei 1300 a vecinului. Hmmm…guvernatii nostrii sigur sunt niste genii. D’ohhh
2 thoughts on “Criza financiara si taxa auto. Sau „automobilul…incotro”?”
Comments are closed.
Din pacate ai dreptate … avem niste geniii de guvernanti 🙁
ideea e alta. cat timp crezi ca va mai polua acea dacie pe langa golf? ma refer la durata de viata.