Kia Sportage vs. Hyundai Tucson
- 0
Va prezentam azi 2 SUV -uri (low cost) , in fapt conform cu datele referitoare la pret ele sunt cam cele mai ieftin variante din piata.(excludem de aici CUV-urile)
Hyundai Tucson 2,0 CRDi 6MT 4WD
140cp/4000rpm
305nm/1800-2500rpm
177kmh
12sec suta
consum : 8,9 / 6,2 / 7,1
KIA Sportage 2,0 CRDi MT 4WD
112cp/4000rpm
245nm/1800-2500rpm
168kmh
13,8 sec suta
consum : 9,2 / 5,9 / 7,1
Masinile sunt surori insa vom incerca sa le prezentam cele mai importante aspecte si apoi o mica comparatie precum si preferata noastra.
Au trecut deja 12 ani de cand Kia, un constructor auto foarte tenace, are un model propriu in segmentul Sport Utility Vehicle (SUV), un automobil capabil sa se descurce bine atat pe asfalt, cat si pe teren accidentat.
In ciuda gabaritului, Kia Sportage se conduce usor si ofera performante dinamice suficiente pentru o familie care nu se grabeste sa ajunga rapid la destinatie, ci in siguranta.
Pe traseul variat, bolovanis-asfalt, Sportage s-a comportat bine, cu reprize corecte, greutatea cam mare (peste o tona si jumatate) penalizand insa demarajul. Chiar in absenta reductorului, cu transmisia 4×4 supravegheata electronic, s-au putut depasi toate capcanele drumului, sleauri si mult, mult noroi.
In aceste situatii extreme, trebuie tinut cont de faptul ca, dorind sa se ofere un plus de confort, s-a renuntat la solutia suspensiei dure, obisnuita la asemenea segment. Din aceasta cauza, zbaterile caroseriei sunt ceva mai ample, cu un nedorit transfer de mase la manevrele scurte de evitare a unui obstacol sau pe drumurile sinuoase. Instrumentatia de bord nu este completa, lipsind unele accesorii clasice pentru un 4×4. Pozitia la volan este corecta, dar cu un spatiu pentru picioare la limita pentru cei cu talia de peste 1,85 m. Interiorul la varianta full este suficient de acceptabil pentru un utilizator de 4×4 insa nu foarte luxos pentru cineva cu pretentii mai mari.
Hyundai s-a axat foarte mult pe Tucson si pe Santa Fe pentru a creste vanzarile in segmentul SUV-urilor si CUV-urilor. In Romania, dar si in intreaga lume, cele 2 modele s-au vandut foarte bine, datorita raportului calitate-pret. Din pacate insa Tucson nu a suferit modficari majore pe parcursul timpului, cel putin nu asa cum a suferit modelul Santa Fe. Tucson este o masina acceptabila avand in vedere pretul cerut pe ea insa felul cum e aranjata la interior , bordul si aspectul general i-a determinat pe unii sa o numeasca un fel de „dacie 4×4”. Aluzie la aspectul nu doar spartan al interiorului ci si foarte saracacios si lipsit de stil.
Overall cele doua masini seamana foarte mult si nu intamplator sunt considerate „surori” , ele oferind in linii mari cam acelasi lucru la un pret asemanator. Deosebirea dintre ele vine din faptul ca interiorul la Sportage pare o idee mai stilat insa diferentele sunt atat de mici incat cu greu pot fi sesizate. Catalogauto.net merge pe mana lui Sportage insa cu mentiunea ca diferenta fata de Tucson tine de gusturi nu de calitati tehnice ori de estetica.