Țările UE aprobă eliminarea treptată a mașinilor care emit CO2 în 2035
- 0
Da, este o certitudine – tările UE aprobă eliminarea treptată a mașinilor care emit CO2 în 2035.
Țările Uniunii Europene au dat aprobarea finală marți unei legi de referință pentru a pune capăt vânzărilor de mașini noi care emit CO2 în 2035, după ce Germania a câștigat o scutire pentru mașinile care funcționează cu combustibili electronici.
Aprobarea miniștrilor energiei din țările UE înseamnă că principala politică climatică a Europei pentru mașini poate intra acum în vigoare – după săptămâni de întârziere cauzate de opoziția de ultim moment a Germaniei.
Legea UE va cere ca toate mașinile noi vândute să aibă emisii de CO2 zero din 2035 și cu 55% mai mici emisii de CO2 din 2030, față de nivelurile din 2021. Țintele sunt concepute pentru a conduce la decarbonizarea rapidă a parcurilor de mașini noi în Europa.
Polonia a votat împotriva legii marți. Italia, Bulgaria și tara noastra s-au abținut. Polonia a considerat legea nerealistă și a spus că riscă să crească prețurile mașinilor, în timp ce Italia dorea ca și mașinile care funcționează cu biocombustibili să fie scutite de la eliminarea treptată din 2035.
Transporturile reprezintă aproape un sfert din emisiile UE.
Porsche și Ferrari se numără printre susținătorii e-combustibililor, pe care îi văd ca o modalitate de a evita ca vehiculele lor să fie îngreunate de bateriile grele.
Alți producători de automobile, inclusiv Volkswagen, Mercedes-Benz și Ford, pariază pe vehiculele electrice cu baterii pentru a se decarboniza, iar unele firme au cerut țărilor UE să nu renunțe la eliminarea treptată din 2035.
De asemenea, miniștrii energiei din UE au convenit marți să extindă un obiectiv voluntar de reducere a consumului de gaz cu 15% pentru 12 luni.